Вівторок, 23.04.2024, 16:57
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Пошук
Вхід на сайт
Меню сайту
Категорії розділу
Анонси заходів [97]
Акції [14]
Виховні масові заходи [59]
Конкурси [94]
Методична робота [9]
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Наші координати
Адреса: мікрорайон 1, м. Лозова, Харківська обл., 64604

Телефон: 2-39-28
Режим роботи СЮН
Пн - Пт: 8.00 - 17.00
Сб: 9.30 - 16.00
Обідня перерва: 12.00 - 12.30
Вихідний - неділя
Корисні посилання
Міністерство освіти і науки, молоді і спорту України

Департамент науки і освіти Харівської обласної державної адміністрації

Відділ освіти Лозівської міської ради

Харківський обласний палац дитячої та юнацької творчості

Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді
Захист прав дитини
Національна дитяча гаряча лінія Національна гаряча лінія
"ПедПРЕСА" інформує
Наші акції
Підсумки природоохоронної акції "Ялинка"

Підсумки акції "Листя в землю"

Підсумки проведення природоохоронної акції "Первоцвіт"

Підсумки природоохоронної акції "Синиця"

Підсумки природоохоронної акції "Ялинка"

Система Orphus
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Мій сайт

16:28
Увага! Природоохоронна акція!

З 01 по 31 березня 2018 року проводиться природоохоронна акція «Першоцвіт».

Мета: ознайомлення з екологічними проблемами, пов’язаними з першоцвітами, із заходами спрямованими на збереження зникаючих першоцвітів; формування первинних екологічних знань, гуманного ставлення до природи; виховання відповідальності за стан навколишнього середовища.

Завдання:

  • набуття практичних вмінь та навичок природоохоронної діяльності;
  • вироблення норм поведінки в природі, властивих сучасній цивілізованій людині;
  • безпосередня практична діяльність школярів, спрямована на збереження зникаючих першоцвітів;
  • привернення уваги громадськості до причини зникнення першоцвітів з природи;
  • проведення широкої просвітницької роботи щодо охорони та збереження першоцвітів.

Корисна інформація

Весняні квіти – першоцвіти, з'являються тільки сходить сніг і мають ще іншу назву – ефемери, що означає «швидкоплинний», «скороминучий». Таку назву вони отримали через те, що дуже швидко зацвітають та швидко зникають. Першоцвіти не бояться морозів, снігу, зимового холодного вітру, але у них є страшніший ворог – люди. Дуже швидко з «обличчя Землі» зникають підсніжники, дикі тюльпани, сон-трава, тюльпани дібровні, рябчики та інші першоцвіти. Ще трішки і ми більше ніколи не зможемо милуватись їх красою, а наші діти та онуки будуть знати про них лише з книг та розповідей. Не дивлячись на те, що за продаж цих рослин порушникам загрожує штраф, білими підсніжниками, блакитними пролісками, фіолетовим шафраном торгують майже неприховано. Якщо так і далі триватиме, відновити популяції дорогоцінних рослин буде неможливо. Адже, наприклад, зріла квітка підсніжника зацвітає з насіння лише на 4-7 рік.

Причина зменшення чисельності рано квітучих рослин у тому, що завдяки своїй дивній красі, їх у непомірній кількості зривають для букетів. Через катастрофічне зменшення запасів першоцвітів, майже всі вони стали «червонокнижними». Зрізавши квітку, необхідну рослині для накопичення запасу поживних речовин, ми прирікаємо її на загибель. Помилково думати, що коли рослину зривають без кореня, вона залишиться жити.

З кожним роком все більше першоцвітів можна побачити на сторінках Червоної книги України, тобто вони перебувають під загрозою зникнення і підлягають особливій охороні у світовому масштабі. Основними зникнення першоцвітів з природи є знищення місць їх розповсюдження через господарську діяльність людини та безпосереднє знищення перших весняних квітів людиною.

До весняних свят, на базарах розпочинається продаж першоцвітів. Купуючи недорогі букетики, ми приносимо прибуток людям, які не витратили ні копійки на їх вирощування, а лише незаконно назбирали їх у лісах та байраках. Не поспішайте купувати першоцвіти! Замисліться над тим, що пройде декілька днів і квіти, що донедавна приносили радість, опиняться у відрі для сміття. А були б вони в степах, лісах, то дарували б нам вічну красу!

Рідкісні рослини та першоцвіти охороняються Червоною Книгою та Законами України: «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України», але цього недостатньо.

Треба, щоб люди зрозуміли нерозумність своїх дій по відношенню до природи. Значення першоцвітів у житті природних співтовариств велике. Квітки цих рослин служать джерелом живлення для бджіл, джмелів і інших комах - запильників, постачаючи їх нектаром і пилком у та пора року, коли інші рослини ще не пробудилися від зимового заціпеніння. Насіння, бульби й цибулини деяких з них служать їжею для різних тварин.

Деякі першоцвіти мають лікарські властивості, наприклад підсніжник - цінна сировина для виготовлення медикаментів, за допомогою яких лікують поліневрити, радикуліт, травматичні ураження нервової системи… Квіти, листя підсніжника, підземні частини містять вищі жирні кислоти, флавоноїди, алкалоїди, які використовують при виготовленні серцевих препаратів, ліків проти раку. Первоцвіт весняний, рослина – чемпіон серед диких рослин щодо вмісту вітамінів, зокрема, має найбільшу кількості вітаміну С. Ряст бульбастий здавна використовується в народній медицині при тяжких нервових захворюваннях, паралічах, епілепсії. Зникнуть першоцвіти – втратимо ліки, які рятують людям життя, здоров’я!

Не поспішайте зривати первоцвіти! Задумайтеся про те, що пройдуть кілька днів і прекрасні квіти виявляться у відрі для сміття. Знайте, що на ваших очах і з вашої провини ця краса може зникнути!

Категорія: Анонси заходів | Переглядів: 334 | Додав: syun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Хостинг від uCozCopyright MyCorp © 2024